Thursday, May 20, 2010

Vem är Sveriges hetaste bloggare?

Inte het som i snygg, utan het som i omdiskuterad. Här kommer en del kul grafik som jag tagit fram från Blogipedia.

Vi börjar med att kolla vilka bloggare som har flest omnämnanden per månad:Resultat: Blondinbella låg bäst till i slutet av sommaren 2009, men hon har tappat under den senaste tiden. Redan i september förlorade hon "förstaplatsen" till Kissie, och i december gick även Kenza om. Som ni ser ser har Kissie nu en ganska ohotad ställning som den mest omdiskuterade bloggaren i Sverige.

Att vara omdiskuterad är dock inte detsamma som att vara omtyckt. Här är grafen över vilka bloggare som omnämns i positiva / negativa ordalag per månad:Resultat: Tre tydliga grupper utkristalliserar sig.
Så här ser det ut om vi grupperar in bloggarna i dessa grupper:Så nu vet ni det.

På sätt och vis skulle man kunna säga att det verkliga vinnaren är Kenza. Hon är både omdiskuterad (plats #2) och omnämns mest i positiva ordalag.

Det är fritt fram att återanvända graferna om man uppger källan. Alltså Blogipedia.com.

Om du jobbar på @Dagens Media eller något annat medieföretag och vill ha graferna i högre upplösning eller i rådataformat så skicka mig ett mail. :)

Uppdatering: Ove Gustafsson på Resumé undrade varför jag inte tagit med fler bloggare. Svaret är att jag valt de mest populära. Här är en graf med omnämnanden per månad för några andra bloggare, utanför toppen:Kissie, i blått, är kvar som en referens för att sätta de andra i perspektiv.

Uppdatering 2: Rick Falkvinge (pp) kommenterade och undrade varför han inte fick vara med i grafen. Så håll till godo:Jag tog med Opassande också. Även i denna graf är Kissie med som referens (i grönt). Jag är ledsen Rick, men på Blogipedia är det ingen av de politiska bloggarna som kan mäta sig med modebloggarna. Tyvärr.

12 comments :

tant Hannele på Hisingen said...

dom bästa bloggarna hamnar inte i dessa listor

Ted Valentin said...

@tant Hannele: Det här var en lista över de hestaste bloggarna - inte över de bästa. De bästa bloggarna är ofta ganska svala :)

forslunds said...

Tror det behövs lite mer tweaking på blogipedian. T.ex om man sätter inte i en mening som "foki är inte värre än kissie".

Det tolkas som något dåligt för foki. "Värre än kissie".

Kanske va ett dåligt exempel då "Värre" kan tolkas som både och ;) men iaf!

Ted Valentin said...

@Forslunds: Om man skriver att "Foki är inte värre än Kissie" så blir informationen om Foki "inte värre än Kissie". Det är nog neutralt. :)

forslunds said...

Aha. Kanske borde tagit exemplet i exakt rätt form som det stog :)

"Foki photoshopar inte värre än Kissie" tolkades som något dåligt med texten: "värre än Kissie".

Obs! jag jobbar inte åt Foki etc etc haha utan gillar sådant här filtrerande/automatisk-analysering själv ;)

Per T said...

Tack för kul input!

En fundering: det ser ut som om intresset (mätt i omnämnanden) falnar för nästan samtliga bloggare du tar upp. Är detta en generell trend? Alltså, blir bloggarna mindre och mindre intressanta?
Eller är det andra på väg upp och ta över?

Vad som också vore intressant är att se mer över tid: popularitet jämfört med hur länge de bloggat. Där måste Kissie vara helt i en klass för sig.

Anonymous said...

hestaste?

Ted Valentin said...

Oj, typo. "Hetaste" ska det vara, inget annat :)

Rick Falkvinge (pp) said...

Ahem?

http://knuff.se/trend/q/Falkvinge%3Akissie%3Ablondinbella%3Akenza/

pelle said...

Hej Ted,

Viljet analysverktyg har du använt när du gjort dina grafer? Ser inte det någonstans.

Hälsningar
Pelle

Ted Valentin said...

@Rick: Hej! Nu har jag uppdaterat inlägget med en graf där du är med också. Håll till godo :)

Ted Valentin said...

Hej Pelle! Ledsen, trodde det framgick. Jag har använt Blogipedia Trends, som jag skrev om i inlägget innan: http://www.tedvalentin.com/2010/05/kommer-snart-blogipedia-trends.html

Det är alltså mitt eget verktyg, som baseras på data från Blogipedia. Verktyget är inte lanserat för allmänheten ännu, men kommer lanseras öppet och gratis inom kort. :)